GPX bestandsextensie

GPX

Wat is het GPX bestand?

GPX bestandsextensie

Bestanden die de GPX-bestandsextensie bevatten, worden meestal GPS Exchange-indelingsbestanden genoemd. De informatie in een GPX-bestand kan waypoints, tracks en routes bevatten. Dit dataformaat maakt het mogelijk GPS-informatie uit te wisselen tussen verschillende applicaties en gebruikers. Het is een open standaardbestandsindeling en kan door verschillende softwareprogramma's worden gebruikt. Het oorspronkelijke GPX-bestandsformaat werd uitgebracht in 2002. Toen werd in 2004 GPX 1.1 geïntroduceerd. Sindsdien is het de standaard XML-standaard voor de uitwisseling van GPS-gegevens.

Het GPX-bestandsformaat is gebaseerd op XML-opmaak, waardoor het kan worden geïmporteerd door verschillende GPS-toepassingen en apparaten.

Hoe het GPX bestand te openen?

Na dubbelklikken op het pictogram van het onbekende bestand, moet het systeem het openen in de standaardsoftware die het ondersteunt. Als dit niet gebeurt, download en installeer dan de Google Earth -software en koppel het bestand vervolgens handmatig eraan.

Stap 1. Download en installeer Google Earth

Als het systeem Google Earth of vergelijkbare software bevat die bestanden met de extensie GPX ondersteunt, moet u dit eerst downloaden en installeren. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte applicaties die werken met GPX. Nadat u naar de subpagina van het programma bent gegaan, vindt u een link naar de website van de ontwikkelaar, waar u het software-installatieprogramma veilig kunt downloaden.

Programma's die bestanden openen GPX

Stap 2. Koppel Google Earth aan de bestandsextensie GPX

Als de gebruiker al een van de geïnstalleerde applicaties heeft, is de volgende stap deze te koppelen aan de bestandsextensie GPX. Dit kan op twee manieren - één is om de Windows Registry en HKEY_CLASSES_ROOT- sleutels handmatig te bewerken. De tweede manier is eenvoudiger en absoluut aanbevolen voor minder geavanceerde gebruikers.

 • Klik met de rechtermuisknop op het onbekende GPX -bestand dat u wilt openen
 • Selecteer "Openen met" in het menu
 • Klik op "Kies een andere applicatie"
 • Klik op 'Meer applicaties'
 • Klik op 'Meer toepassingen op deze pc zoeken' en geef de installatielocatie van het juiste programma aan
 • Selecteer ten slotte de optie "Gebruik altijd het geselecteerde programma om GPX bestanden te openen" en bevestig de hele bewerking.

Onthouden! Handmatig bewerken van het systeemregister wordt alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers en wijzigingen die zonder de juiste kennis worden aangebracht, kunnen leiden tot schade aan het systeem.

Stap 3. Bekijk andere mogelijke problemen met betrekking tot GPX -bestanden.

Soms gebeurt het dat ondanks de juiste applicatie en de juiste configuratie er nog steeds problemen zijn met het openen van de GPX -bestanden. U moet dan ontdekken wat de oorzaak van het probleem is.

 • Controleer of het GPX -bestand niet is geïnfecteerd - Wanneer het bestand GPX is geïnfecteerd met een virus of malware, kan het waarschijnlijk niet correct worden geopend. Scan in dit geval het GPX -bestand en voer de acties uit die worden aanbevolen door het antivirusprogramma dat op het systeem is geïnstalleerd. Meestal is het desinfecteren of verwijderen van een geïnfecteerd bestand.
 • Controleer of u, als gebruiker van het besturingssysteem, de juiste machtigingen hebt om met het bestand GPX te werken
 • Controleer of het pictogram een element van het juiste bestand is, maar niet alleen een snelkoppeling naar de locatie waar het GPX -bestand niet meer bestaat.
 • Controleer of het systeem de nodige bronnen heeft om de Google Earth -toepassing uit te voeren en open het GPX -bestand.
 • Controleer of het bestand compleet is - Soms gebeurt het dat het GPX -bestand niet volledig uit het externe Flash-geheugen is gekopieerd of van internet is gedownload. Wanneer het bestand onvolledig is, is het niet mogelijk om het correct te openen. Download of kopieer in dit geval het bestand GPX opnieuw.

Stap 4. Neem contact op met een IT-expert

Wanneer alle bovenstaande methoden hebben gefaald, blijft het contact opnemen met een IT-specialist of ontwikkelaars van het GOOGLE EARTH -programma.

Bestandsextensies vergelijkbaar met GPX