De XIF- of uitgebreide afbeeldingsbestandsextensie is een extensie voor bestanden die oorspronkelijk zijn gemaakt voor de ScanSoft Pagis-scansoftware. Het is een afbeeldingsbestandstype dat is ontworpen als een uitbreiding op .TIFF (Tag Image File Format) voor het opslaan van tekstdocumenten als afbeeldingen. XIF-afbeeldingsbestanden kunnen in vier lagen worden gescheiden: tekstlaag voor optische tekenherkenning (OCR), een laag tekstkleuren, een andere voor een segmentlaag van een kleurenafbeelding en een achtergrondtintlaag.
Bovendien wordt de XIF-bestandsextensie niet meer vaak gebruikt, omdat er momenteel veel meer populaire afbeeldingsextensies worden gebruikt. XIF is een uitgebreid bestandsformaat en niet de afbeelding zelf. Maar toch zijn er programma's die hieraan gerelateerd kunnen worden, zoals die ontwikkeld en gebruikt worden door Xerox. XIF-bestanden bevatten stromen afbeeldingsinformatie met tekstinformatie die het document beschrijft en annotaties van gebruikers opslaat. Hoewel het uitbreidbaar is, bevat de specificatie geen macro's of code die wordt uitgevoerd op het systeem van een gebruiker.
Na dubbelklikken op het pictogram van het onbekende bestand, moet het systeem het openen in de standaardsoftware die het ondersteunt. Als dit niet gebeurt, download en installeer dan de OmniPage -software en koppel het bestand vervolgens handmatig eraan.
Als het systeem OmniPage of vergelijkbare software bevat die bestanden met de extensie XIF ondersteunt, moet u dit eerst downloaden en installeren. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte applicaties die werken met XIF. Nadat u naar de subpagina van het programma bent gegaan, vindt u een link naar de website van de ontwikkelaar, waar u het software-installatieprogramma veilig kunt downloaden.
Als de gebruiker al een van de geïnstalleerde applicaties heeft, is de volgende stap deze te koppelen aan de bestandsextensie XIF. Dit kan op twee manieren - één is om de Windows Registry en HKEY_CLASSES_ROOT- sleutels handmatig te bewerken. De tweede manier is eenvoudiger en absoluut aanbevolen voor minder geavanceerde gebruikers.
Onthouden! Handmatig bewerken van het systeemregister wordt alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers en wijzigingen die zonder de juiste kennis worden aangebracht, kunnen leiden tot schade aan het systeem.
Soms gebeurt het dat ondanks de juiste applicatie en de juiste configuratie er nog steeds problemen zijn met het openen van de XIF -bestanden. U moet dan ontdekken wat de oorzaak van het probleem is.
Wanneer alle bovenstaande methoden hebben gefaald, blijft het contact opnemen met een IT-specialist of ontwikkelaars van het OMNIPAGE -programma.