QIF staat voor Quick Interchange Format. Bestanden met de extensie QIF zijn tekstbestanden die zijn gemaakt door financiële softwaretoepassingen van Quicken. Deze bestanden slaan informatie op die betrekking heeft op de financiële rekeningen van een gebruiker en bewaren de gegevens in de ASCII-tekstindeling.
QIF-bestanden worden gebruikt voor het overbrengen van informatie van de website van een financiële instelling naar de computer van een gebruiker en tussen verschillende Quicken-gegevensbestanden. Hoewel het QIF-bestandsformaat oorspronkelijk werd ontwikkeld door Intuit, wordt het nu gebruikt door verschillende financiële en boekhoudtoepassingen.
Het QIF-bestandsformaat is verouderd en grotendeels vervangen door het QFX-bestandsformaat.
Na dubbelklikken op het pictogram van het onbekende bestand, moet het systeem het openen in de standaardsoftware die het ondersteunt. Als dit niet gebeurt, download en installeer dan de GnuCash -software en koppel het bestand vervolgens handmatig eraan.
Als het systeem GnuCash of vergelijkbare software bevat die bestanden met de extensie QIF ondersteunt, moet u dit eerst downloaden en installeren. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte applicaties die werken met QIF. Nadat u naar de subpagina van het programma bent gegaan, vindt u een link naar de website van de ontwikkelaar, waar u het software-installatieprogramma veilig kunt downloaden.
Als de gebruiker al een van de geïnstalleerde applicaties heeft, is de volgende stap deze te koppelen aan de bestandsextensie QIF. Dit kan op twee manieren - één is om de Windows Registry en HKEY_CLASSES_ROOT- sleutels handmatig te bewerken. De tweede manier is eenvoudiger en absoluut aanbevolen voor minder geavanceerde gebruikers.
Onthouden! Handmatig bewerken van het systeemregister wordt alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers en wijzigingen die zonder de juiste kennis worden aangebracht, kunnen leiden tot schade aan het systeem.
Soms gebeurt het dat ondanks de juiste applicatie en de juiste configuratie er nog steeds problemen zijn met het openen van de QIF -bestanden. U moet dan ontdekken wat de oorzaak van het probleem is.
Wanneer alle bovenstaande methoden hebben gefaald, blijft het contact opnemen met een IT-specialist of ontwikkelaars van het GNUCASH -programma.