M3U bestandsextensie

M3U

Wat is het M3U bestand?

M3U bestandsextensie

M3U staat voor MP3 URL. Bestanden die de M3U-bestandsextensie bevatten, zijn MP3-afspeellijstbestanden, ook wel Winamp-afspeellijstbestanden genoemd.

Het M3U-bestandsformaat is oorspronkelijk gemaakt voor de Winamp-softwaretoepassing, maar verschillende MP3-spelers gebruiken nu het M3U-bestandsformaat om de aangepaste afspeellijsten van een gebruiker te beheren. Hoewel M3U-bestanden normaal worden gebruikt om audio-afspeellijsten op te slaan, kunnen sommige M3U-bestanden ook videobestandsverwijzingen bevatten.

Het M3U-bestand bevat geen van de daadwerkelijke media in het bestand. Deze bestanden bevatten alleen verwijzingen naar de daadwerkelijke mediabestanden die zijn opgeslagen in de afspeellijst van de gebruiker.

Hoe het M3U bestand te openen?

Na dubbelklikken op het pictogram van het onbekende bestand, moet het systeem het openen in de standaardsoftware die het ondersteunt. Als dit niet gebeurt, download en installeer dan de iTunes -software en koppel het bestand vervolgens handmatig eraan.

Stap 1. Download en installeer iTunes

Als het systeem iTunes of vergelijkbare software bevat die bestanden met de extensie M3U ondersteunt, moet u dit eerst downloaden en installeren. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte applicaties die werken met M3U. Nadat u naar de subpagina van het programma bent gegaan, vindt u een link naar de website van de ontwikkelaar, waar u het software-installatieprogramma veilig kunt downloaden.

Programma's die bestanden openen M3U

Stap 2. Koppel iTunes aan de bestandsextensie M3U

Als de gebruiker al een van de geïnstalleerde applicaties heeft, is de volgende stap deze te koppelen aan de bestandsextensie M3U. Dit kan op twee manieren - één is om de Windows Registry en HKEY_CLASSES_ROOT- sleutels handmatig te bewerken. De tweede manier is eenvoudiger en absoluut aanbevolen voor minder geavanceerde gebruikers.

 • Klik met de rechtermuisknop op het onbekende M3U -bestand dat u wilt openen
 • Selecteer "Openen met" in het menu
 • Klik op "Kies een andere applicatie"
 • Klik op 'Meer applicaties'
 • Klik op 'Meer toepassingen op deze pc zoeken' en geef de installatielocatie van het juiste programma aan
 • Selecteer ten slotte de optie "Gebruik altijd het geselecteerde programma om M3U bestanden te openen" en bevestig de hele bewerking.

Onthouden! Handmatig bewerken van het systeemregister wordt alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers en wijzigingen die zonder de juiste kennis worden aangebracht, kunnen leiden tot schade aan het systeem.

Stap 3. Bekijk andere mogelijke problemen met betrekking tot M3U -bestanden.

Soms gebeurt het dat ondanks de juiste applicatie en de juiste configuratie er nog steeds problemen zijn met het openen van de M3U -bestanden. U moet dan ontdekken wat de oorzaak van het probleem is.

 • Controleer of het M3U -bestand niet is geïnfecteerd - Wanneer het bestand M3U is geïnfecteerd met een virus of malware, kan het waarschijnlijk niet correct worden geopend. Scan in dit geval het M3U -bestand en voer de acties uit die worden aanbevolen door het antivirusprogramma dat op het systeem is geïnstalleerd. Meestal is het desinfecteren of verwijderen van een geïnfecteerd bestand.
 • Controleer of u, als gebruiker van het besturingssysteem, de juiste machtigingen hebt om met het bestand M3U te werken
 • Controleer of het pictogram een element van het juiste bestand is, maar niet alleen een snelkoppeling naar de locatie waar het M3U -bestand niet meer bestaat.
 • Controleer of het systeem de nodige bronnen heeft om de iTunes -toepassing uit te voeren en open het M3U -bestand.
 • Controleer of het bestand compleet is - Soms gebeurt het dat het M3U -bestand niet volledig uit het externe Flash-geheugen is gekopieerd of van internet is gedownload. Wanneer het bestand onvolledig is, is het niet mogelijk om het correct te openen. Download of kopieer in dit geval het bestand M3U opnieuw.

Stap 4. Neem contact op met een IT-expert

Wanneer alle bovenstaande methoden hebben gefaald, blijft het contact opnemen met een IT-specialist of ontwikkelaars van het ITUNES -programma.

Bestandsextensies vergelijkbaar met M3U