LUAC bestandsextensie

LUAC

Wat is het LUAC bestand?

LUAC bestandsextensie

De LUAC bestandsextensie wordt normaal gevonden in bestanden die zijn gekoppeld met Lua compiler. Lua compiler vertaalt programma's geschreven in de Lua programmeertaal in binaire bestanden die kunnen worden geladen en uitgevoerd met lua_dofile in C of met dofile in Lua.

De belangrijkste voordelen van het vooraf compileren van brokken met Lua compiler (1) Het maakt sneller laden mogelijk (2) Het beschermt de broncode tegen andere gebruikerswijzigingen en (3) Het is een offline syntaxisfoutdetectie. Binaire bestanden die door Lua Compiler zijn gemaakt, hebben meestal de extensie .Lua, maar soms wordt de extensie LUAC gebruikt en is deze ook toegestaan.

De LUAC-bestanden (lua chunks) worden altijd in bytecodes gecompileerd voordat ze worden uitgevoerd. Met de compiler kunnen deze bytecodes eenvoudig worden opgeslagen in een bestand dat beter geschikt is voor uitvoering.

De Lua Compiler produceert ook een enkel uitvoerbestand met de bytecodes voor alle gegeven bronbestanden. Het interne formaat van de binaire bestanden geproduceerd door de compiler kan veranderen wanneer een nieuwe versie van Lua wordt vrijgegeven. Onderhoud van compatibiliteit voor binaire bestanden is noodzakelijk, maar soms vanwege de beperkende factoren is dit niet waarschijnlijk. Het opslaan van de .Lua- en LUAC-bronbestanden is noodzakelijk om te voorkomen dat zich incompatibiliteit voordoet.

Hoe het LUAC bestand te openen?

Na dubbelklikken op het pictogram van het onbekende bestand, moet het systeem het openen in de standaardsoftware die het ondersteunt. Als dit niet gebeurt, download en installeer dan de LUAC -software en koppel het bestand vervolgens handmatig eraan.

Stap 1. Download en installeer LUAC

Als het systeem LUAC of vergelijkbare software bevat die bestanden met de extensie LUAC ondersteunt, moet u dit eerst downloaden en installeren. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte applicaties die werken met LUAC. Nadat u naar de subpagina van het programma bent gegaan, vindt u een link naar de website van de ontwikkelaar, waar u het software-installatieprogramma veilig kunt downloaden.

Programma's die bestanden openen LUAC

Windows
Windows

Stap 2. Koppel LUAC aan de bestandsextensie LUAC

Als de gebruiker al een van de geïnstalleerde applicaties heeft, is de volgende stap deze te koppelen aan de bestandsextensie LUAC. Dit kan op twee manieren - één is om de Windows Registry en HKEY_CLASSES_ROOT- sleutels handmatig te bewerken. De tweede manier is eenvoudiger en absoluut aanbevolen voor minder geavanceerde gebruikers.

 • Klik met de rechtermuisknop op het onbekende LUAC -bestand dat u wilt openen
 • Selecteer "Openen met" in het menu
 • Klik op "Kies een andere applicatie"
 • Klik op 'Meer applicaties'
 • Klik op 'Meer toepassingen op deze pc zoeken' en geef de installatielocatie van het juiste programma aan
 • Selecteer ten slotte de optie "Gebruik altijd het geselecteerde programma om LUAC bestanden te openen" en bevestig de hele bewerking.

Onthouden! Handmatig bewerken van het systeemregister wordt alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers en wijzigingen die zonder de juiste kennis worden aangebracht, kunnen leiden tot schade aan het systeem.

Stap 3. Bekijk andere mogelijke problemen met betrekking tot LUAC -bestanden.

Soms gebeurt het dat ondanks de juiste applicatie en de juiste configuratie er nog steeds problemen zijn met het openen van de LUAC -bestanden. U moet dan ontdekken wat de oorzaak van het probleem is.

 • Controleer of het LUAC -bestand niet is geïnfecteerd - Wanneer het bestand LUAC is geïnfecteerd met een virus of malware, kan het waarschijnlijk niet correct worden geopend. Scan in dit geval het LUAC -bestand en voer de acties uit die worden aanbevolen door het antivirusprogramma dat op het systeem is geïnstalleerd. Meestal is het desinfecteren of verwijderen van een geïnfecteerd bestand.
 • Controleer of u, als gebruiker van het besturingssysteem, de juiste machtigingen hebt om met het bestand LUAC te werken
 • Controleer of het pictogram een element van het juiste bestand is, maar niet alleen een snelkoppeling naar de locatie waar het LUAC -bestand niet meer bestaat.
 • Controleer of het systeem de nodige bronnen heeft om de LUAC -toepassing uit te voeren en open het LUAC -bestand.
 • Controleer of het bestand compleet is - Soms gebeurt het dat het LUAC -bestand niet volledig uit het externe Flash-geheugen is gekopieerd of van internet is gedownload. Wanneer het bestand onvolledig is, is het niet mogelijk om het correct te openen. Download of kopieer in dit geval het bestand LUAC opnieuw.

Stap 4. Neem contact op met een IT-expert

Wanneer alle bovenstaande methoden hebben gefaald, blijft het contact opnemen met een IT-specialist of ontwikkelaars van het LUAC -programma.

Bestandsextensies vergelijkbaar met LUAC